Hothouse
Image default
Woning en Tuin

Een zwembad onderhouden doe je zo

 

De populariteit van het laten plaatsen van zwembaden in tuinen is toegenomen. Een goede verklaring hiervoor is het gegeven, dat een vakantie buiten de deur de afgelopen jaren lastig was door de uitbraak van de pandemie. Met een zwembad in de tuin gaven huishoudens hun kinderen toch een écht vakantiegevoel. Een andere reden die de aankoop van een zwembad interessanter heeft gemaakt is de toenemende temperatuur in de Nederlandse zomer. Ook de afgelopen maanden bereikte de thermometer geregeld een piek van ver boven de dertig graden Celsius. Met een zwembad of bijvoorbeeld buitendouche heeft men de mogelijkheid af te koelen. De verwachting is dat de populariteit van zwembaden de komende jaren nog verder toe zal nemen. 

 

Bij de keuze voor een zwembad hoort het reinigen en onderhouden hiervan. Een periodiek onderhoud aan het zwembad is cruciaal om deze fris en in een goede conditie te houden. Het is afhankelijk van het type zwembad waarvoor men kiest, hoe deze onderhouden moet worden. Denk aan het verschil tussen een voordelig opblaasbaar zwembad zonder pomp en opzetzwembaden met een geïntegreerde pomp. In dit artikel lees je meer over het uitvoeren van onderhoud aan zwembaden. 

 

Zorg voor de juiste hulpmiddelen bij het zwembad 

Een zwembad kopen gaat verder dan het bestellen van het zwembad alleen. Combineer het zwembad direct met de juiste hulpmiddelen om het water fris en zuiver te kunnen houden. Denk bijvoorbeeld aan een handig visnet, waarmee je afval uit het water kunt vissen voordat je het zwembad gebruikt. Evenals dat het aan te raden is om het zwembad van een hoes te voorzien. Zo voorkom je een snelle vervuiling van het water en het filter in de pomp, mocht het zwembad hiervan voorzien zijn. 

 

Schaf de juiste chloortabletten aan voor je zwembad 

Het water houd je vrij van bacteriën door gebruik te maken van chloortabletten. Er zijn handige houders verkrijgbaar, waar je deze tabletten in kunt stoppen. De houders blijven in het zwembad drijven en zorgen voor de juiste dosering van het chloor. Houd bij het gebruik van chloor rekening met het feit, dat chloor pas goed werkt wanneer het water de juiste pH-waarde heeft. De chloortabletten en meetstaafjes voor de pH-waarde bestel je online. 

 

Maak gebruik van een pomp met geïntegreerd filter 

Kies bij voorkeur voor een zwembad met een pomp, die het water voortdurend langs een geïntegreerd filter pompt. Let hierbij op de geluidsproductie van de pomp. Je wilt voorkomen dat er onenigheid met de buren ontstaat, nadat het zwembad geplaatst is. Niet alleen inbouwzwembaden beschikken over zo’n pomp met filter. Ook diverse opzetzwembaden zijn hiervan voorzien; ze zijn doorgaans aanzienlijk goedkoper dan de inbouwzwembaden en nemen minder ruimte in beslag in de tuin. Het filter in de pomp zal periodiek vervangen moeten worden; zorg dat je altijd een filter op voorraad hebt. Bij zwembaden zonder pomp is het belangrijk het water regelmatig te verversen. Dat geldt ook voor zwembaden waarin je gebruik maakt van chloortabletten. Bij het verversen van het water kun je het zwembad grondig reinigen aan de binnenzijde. Zo voorkom je dat er een rand van vuil ontstaat op de binnenzijde hiervan.