Hothouse
Image default
Bedrijven

Veeboer in Nederland

In Nederland wonen en werken ontzettend veel boeren. De meesten van hen zijn geboren in het vak en hebben de boerderij en dus de onderneming van hun ouders overgenomen. Je hebt natuurlijk ook boeren die voor het eerst het vak instappen en zeker die groep kan wel wat agrarisch advies gebruiken om hun onderneming te laten floreren.

Als veeboer heb je natuurlijk te maken met levende goederen. De dieren zijn eigenlijk je machines maar het is natuurlijk wel heel belangrijk dat je ze niet alleen maar als machine ziet. De meeste koeien in Nederland worden gehouden voor melkerij en een kleinere groep wordt gehouden voor het vlees. Onze melk en de producten die ervan worden gemaakt, zijn bovendien ontzettend belangrijk voor onze economie, omdat ze zo’n groot deel van onze totale export omvatten.

Mede daarom is het natuurlijk ook heel belangrijk dat je zorgt dat je melk en andere producten zo goed mogelijk op kwaliteit zijn. Naast de verzorging van de koe en haar voeding, begint dat natuurlijk al bij de melk en de behandeling hiervan. Melk in de supermarkt is altijd gepasteuriseerd waardoor het een paar dagen houdbaar is, of gesteriliseerd waardoor het nog langer houdbaar is. 

Voordat de melk dit proces ondergaat, is het al heel belangrijk dat de melk gelijk uit de koe zo snel mogelijk wordt gekoeld. Met een rvs voorkoeler wordt de melk direct vanuit de koe gekoeld met koud water. Deze aanpak maakt dat het gebruik van een voorkoeler bovendien zeer milieuvriendelijk is en daarom krijgt de ondernemer dan ook zo’n 40% subsidie op een voorkoeler. Dat is natuurlijk bedoeld ter stimulans maar ook om de branche een beetje tegemoet te komen. Ook de Nederlandse overheid wil natuurlijk dat onze producten zo goed mogelijk op kwaliteit zijn en daarmee een uitstekend visitekaartje zijn voor Nederland.

http://www.wijsmanhandelenadvies.nl