Hothouse
Image default
Banen en opleidingen

Een goede wetsteen voor een houtbewerker?

Ik ben officieel begonnen aan mijn vakantie inkoop en wil een wetsteen voor houtbeitels kopen voor een goede vriend / collega houtbewerker. Ik wil niet veel geld uitgeven. In het ideale geval koop ik een paar degelijke steen (en) + enkele essentiële dingen die nodig zijn om te beginnen, wat niet meer dan €50 moet kosten. Iets wat klaar voor gebruik is zou geweldig zijn, als zo’n slijpsteen op dit prijspunt bestaat. Is er een goede allround steen die niet vereist dat je meerdere stenen koopt? Waar kun je de grens trekken tussen snel slijpen en veel onderhoud?

Hoe maak ik mijn gereedschap scherp?

Ik werd aanvankelijk gewezen op Japanse waterstenen, maar na het lezen van de noodzaak om deze regelmatig te vlakken, overweeg ik nu ook andere opties. Er zijn zoveel vragen en er is zoveel informatie. Slijpuniversiteit.nl heeft een goed overzicht gegeven van de verschillende basistypes van stenen, maar zij verkopen nog geen wetstenen. Dus wat is de beste steen voor mij?

Mijn kammeraad in houtbewerking

Een beetje informatie over mijn maat. Hij is een fantastische vakman die zich over het algemeen niet uitspreekt over houtbewerking en bijna alles kan bouwen of repareren met wat hij bij de hand heeft. Hij werkt lange tijden in een winkel voordat hij overstapte naar de bouw. Hij bezit geen dure beitels maar waardeert een scherpe rand en polijst.

Af en toe steekt hij zijn handen nog steeds in mooi houtwerk, maar zijn beitels zullen meer gebruik in timmerwerk zien dan hobby werk. Als hij een slijpsysteem aan het koopt, stel ik voor dat hij naar de Praxis zou gaan om iets goedkoop, eenvoudig en functioneel te krijgen en nog betere resultaten te krijgen dan ik met een paar honderd dollar watersteen zou krijgen.
Daarom zou ik hem iets leukers willen geven dan wat ik heb. Voor mij is een goed gekozen wetsteen iets waar de persoon goed gebruik van kan maken, maar waar hij zelf niet op uit zou gaan om het zichzelf te kopen. Hij is een geweldige timmerman en een houtbewerker die een goede wetsteen kent als hij het ziet, maar zeer selectief is als het gaat om het aankopen voor duur gereedschap – wat hij zelden doet. Als hij het doet, dan is het vanwege de functionaliteit. Hij zal nooit een stuk speelgoed kopen om over te babbelen en rond te houden voor de show.

Zelf heb ik niet veel geld over en ik weet dat hij niet wilt dat ik dit doe. Als ik een of twee stenen kan krijgen die relatief eenvoudig te onderhouden zijn en geen hele reeks accessoires of een enorm proces nodig hebben om te gebruiken, dan is dat precies wat hij zoekt.

Dus…

Dat gezegd te hebben (en misschien enigszins tegen het tegenstrijdige aan – alles wat ik je over deze man heb verteld), zou ik het nog steeds een “presentabel”, fatsoenlijk uitziend geschenk willen kopen. Ik moet toevoegen dat hij niet verscherpt na elk gebruik. Maar zoals ze zeggen, botte hulpmiddelen zijn gevaarlijker dan scherpe, en er zijn zeker dagen aan het werk geweest dat we allebei baat zouden hebben gehad als een van ons een fatsoenlijke steen had voor semi-regulier gebruik.

Combinatie wetsteen

Een combinatie wetsteen kent twee grofheden om mee te verscherpen. Dus kan hij hiermee het gereedschap scherp maken en aan de andere kant het gereedschap mee polijsten.

https://www.houtmerk.nl