Hothouse
Image default
Woningen

Geothermie als verwarming

Steeds meer bouwers denken eraan om een geothermische warmtepomp te installeren in hun nieuwbouw woning. Hiermee gebruiken ze geothermie om hun alles te verwarmen. Maar wat is dat nu precies en wat zijn de voordelen?

Wat is geothermie?

Geothermie is de thermische energie die diep in de aardkorst zit opgeslagen. Deze energie komt van de enorme temperaturen in de aardkern. Het meest zichtbare verschijnsel van dit fenomeen zijn de gijsers in landen als IJsland. Maar ook vulkanen zijn verbonden aan geothermie.

Warmtepompen

Via geothermische warmtepompen wordt deze aardwarmte omgezet in bruikware warmte. Eerst en vooral worden er grondboringen gemaakt. Die gaan meer dan 100 meter de aarde in. Via een speciale koelleiding wordt er warmte uit de bodem onttrokken. Op deze diepte heeft de aarde namelijk een vrij hoge en constante temperatuur, ook in de winter. In de warmtepomp wordt de energie afgegeven aan de leidingen voor de vloerverwarming of een boiler voor het sanitair warm water. Nadien wordt de hele cyclus herhaald.

Betere EPB-score

Wie gaat bouwen moet aan verschillende regels voordoen. Bijvoorbeeld de EPB-norm. Die vertelt welk E-peil de woning maximaal mag behalen. Sommige mensen hebben het moeilijk om aan de huidige norm te voldoen met standaard woontechnieken. Een geothermische warmtepomp is dan een oplossing. Met een gemiddelde winst van 20 punten is het de meest efficiente manier om je E-peil te laten dalen.

Groene warmte

Nog een voordeel van geothermie is dat het een groene warmtebron is. Ze is tevens onuitputtelijk. Omdat er geen fossiele brandstoffen worden gebruikt voor de verwarming van het gebouw, verkleint je ecologische impact aanzienlijk. Het is dus een milieuvriendelijk alternatief voor een cv-ketel op gas.

Energiebesparing

Verwarmen met aardwarmte brengt ook een mooie energiebesparing met zich mee. Warmtepompen hebben een veel hoger rendement dan aardgasketels of mazoutketels. De hoeveelheid warmte die geproduceerd wordt op basis van de verbruikte energie is vele malen groter. Dit alles zorgt voor een verlaging van je stookkosten. De meerkost van een warmtepomp is dus snel terugbetaald.

Bonus: koelen

Een bijkomende bonus van geothermie is de passieve koeling. Tijdens de zomermaanden is het binnenshuis warmer dan onder de aardkost. De werking van de warmtepomp wordt dan omgekeerd. Via de grondboring stroomt er koel water naar de vloerverwarming, waardoor het binnen afkoelt. Zo kan je de temperatuur met enkele graden laten dalen. Dit noemen we een passieve koeling, omdat enkel de circulatiepomp draait, waardoor het energieverbruik verwaarloosbaar is. 

Kan overal

Er bestaat nog steeds een misverstand dat geothermie enkel weggelegd is voor landen met veel vulkanische activiteit. Maar ook in België is geothermie een rendabele optie. Het is perfect geschikt om woningen, kantoren, scholen en andere gebouwen te verwarmen.