Hothouse
Image default
Media

Waarom je het nieuws niet zou hoeven volgen

Mensen zijn nieuwsgierig, dat is nou eenmaal een kenmerk van ons. We hebben informatie nodig om te leven en te overleven. Maar betekent dat ook dat wij het nieuws zouden moeten volgen om volwaardige, intellectuele, volleerde burgers te zijn? Ik denk van niet en in dit artikel leg ik dat standpunt uit.

 

Ten eerste is het grootste deel van het nieuws niet relevant voor ons als persoon. Showbizz nieuws over een acteur die vreemd is gegaan of politiek nieuws over misstanden bij de Belastingdienst of sport nieuws over een voetbal wedstrijd tussen FC Barcelona en Manchester United. Er is maar een heel kleine kans dat een van deze nieuwsitems jou persoonlijk beïnvloed. Alleen als je een relatie hebt met de acteur die vreemdgaat of je een van de gedupeerden van de Belastingdienst bent of je een kennis hebt die bij FC Barcelona of Manchester United speelt, alleen dan heeft dit nieuws persoonlijk effect op jou. En dan nog, waarschijnlijk krijg je dit nieuws dan op een andere manier te horen. Het is dan wel zo zijn dat het nieuws meestal verdeeld is in verschillende categorieën, zodat je alleen de categorie waarin je geïnteresseerd bent hoeft te lezen, toch zit daar ook weinig voor jouw als persoon bij. Doordat het nieuws niet relevant is, is het dus een tijdverspilling om te lezen.

 

Naast dat het nieuws niet relevant is voor ons, is het ook nog eens voor het merendeel negatief. Neem al het nieuws rondom corona, daar is de media op dit leehnavasor moment vol mee. 99% van dit nieuws is negatief, elke dag krijg je meldingen over hoeveel mensen ziek zijn en hoeveel er gestorven zijn. Dit bevordert je humeur niet en is heel pessimistisch.

 

Kortom, wees in het hier en in het nu. Dat doe je door aandacht aan de mensen om je heen en aan jezelf te geven.

https://www.redactie24.be/