Hothouse
Image default
Huishoudelijk

Tips om het beste uit je wasmachine te halen

Als u denkt dat uw kleding niet  schoon uit de wasmachine komt, zoals u verwacht, zijn er enkele aanpassingen die u kunt doen om ervoor te zorgen dat uw kleding er fris uitziet (en ruikt). Hier zijn een paar tips voor het verbeteren van de efficiëntie van uw machine, ontdekt door wasmachinetesters:

Prop de machine niet vol

Het is verleidelijk om zoveel mogelijk wasgoed in de machine te duwen (vooral als je in een wasserette bent of een gedeelde machine gebruikt), maar uiteindelijk kom je jezelf tegen. Als je kleding niet voldoende ruimte heeft om in de trommel te bewegen, zullen ze niet zo schoon worden. Raadpleeg de gebruikershandleiding voor het maximale gewicht van de lading en houd u eraan. Overschrijd het en het wasmiddel zal niet gelijkmatig door de lading kunnen verdelen, en sommige vlekken kunnen blijven.

Kies de juiste wasmiddel

Als je het gevoel hebt dat je kleren vies worden, is meer wasmiddel waarschijnlijk niet het antwoord. Om te beginnen moeten kleding in de was tegen elkaar wrijven om schoon te worden en kunnen te veel schuimen in de weg zitten. In plaats van meer wasmiddel te gebruiken, moet u wasmiddel van goede kwaliteit voor de juiste was gebruiken.

Gebruik een zwaar programma

Hoewel een normale programma goed genoeg is voor de meeste belading, kunt u de optie voor een zwaar programma kiezen als u modderige kleding hebt. Een zwaar programma heeft een langere cyclus en zorgt ervoor dat uw kleding beter gedesinfecteerd wordt om zoveel mogelijk vlekken te verwijderen. Deze snelle bewegingen wrijven je kleding tegen elkaar en maakt dat water schuimend voor een diepere reiniging, waardoor het ideaal is voor modderige werkkleding, maar wees gewaarschuwd dat dit meer delicate stoffen kan beschadigen.

Geef je was een voorbehandeling

Om vlekken echt te bestrijden, moet u ze zo snel mogelijk behandelen.Vlekken zijn chemische reacties tussen de kleurstof en de stof, dus het is het beste om die reacties zo snel mogelijk te stoppen. Een spray-en-wasoptie is een goed begin – de beoordelingssite Your Best Digs beveelt OxiClean Versatile Stain Remover aan – maar het is ook belangrijk om te weten of vlekken vooraf moeten worden geweekt, gespoeld of gewreven.Verschillende vlekken vereisen verschillende benaderingen omdat de moleculen van oliën, eiwitten en kleurstoffen allemaal verschillend reageren op textielvezels, wat betekent dat sommige een warm waterbad vereisen (vetvlekken) terwijl andere moeten worden gespoeld in koud water (bloed of vuil).

Gebruik de stoomfunctie

Terwijl Experts eerder gezegd hebben dat stoominstellingen geldverspilling zijn in termen van rimpels, hebben de tests aangetoond dat ze schone vlekken iets beter reinigen dan bij een gewone wasbeurt. Als u al een apparaat hebt met een stoomreinigingsinstelling, moet u het niet laten verspillen.

Spoel de reservoirs met wasmidde uit

Uw machine heeft waarschijnlijk ten minste één dispenser voor wasverzachter, wasmiddel of beide en moet worden gereinigd. Verwijder en spoel ze vaak en laat aan het einde van de cyclus de wasmiddellade open zodat het resterende water verdampt (anders kan het geurtjes veroorzaken).

Bespaar niet op een wasmachine

Wasmachines zijn dure apparaten, maar je kunt ze zo duurzaam maken als je zelf wilt. Om die redenen is het raadzaam om een keer flink te investeren in een wasmachine die jaren meegaat, zijn werk goed doet. Idealiter gezien koop je er een waarvan de onderdelen makkelijk verkrijgbaar zijn. Whirlpool onderdelen zijn bijvoorbeeld op heel veel plekken te vinden.

 

*Hoe agressief je ook bent in het wassen van je kleding, zorg er echter voor dat je eerst de schoonmaakinstructies van de fabrikant raadpleegt.