Hothouse
Image default
Woning en Tuin

Het klassieke rieten dak

Een rietendak is manier van dakbedekking die al eeuwen wordt toegepast in Europa. Mensen waren al vrij snel opzoek naar natuurlijke materialen om als dakbedekking te gebruiken. Na wat experimenteren bleek al snel dat riet hier toch echt wel het meest geschikt voor was.

Er zijn een aantal logische verklaringen voor het feit dat riet al snel als een ideale manier van dakbedekking werd gezien. Hoofzakelijk gezien is riet natuurlijk een licht materiaal, wat altijd voordelig is. Daarnaast staar riet ook bekend om zijn duurzame kant en je wilt natuurlijk altijd dat jouw dakbedekking zo lang mogelijk meegaat. Los hiervan gezien ventileert en isoleert riet ook erg goed. Als klap op de vuurpijl bleek riet ook nog is een goedkoop materiaal te zijn, hoewel we dat in deze tijd haast niet kunnen voorstellen.

Een rieten dak  wordt namelijk nu echt gezien als een teken van luxe en klasse. Dit was in het verleden wel anders want toen werden rieten daken vooral gebruikt door de lagere sociale klassen. Het was toentertijd een teken van luxe om pannen als dakbedekking te hebben. De oudste vindplaatsen van rieten daken in Nederland zijn te vinden rondom Vlaardingen en Putten. Dit is op zichzelf niet zo heel opvallend want we weten dat hier vroeger erg veel boerderijen stonden. De boerderijen uit die tijd hadden eigenlijk uitsluitend altijd een rieten dak.

De laatste jaren kan de rietdekker weer steeds vaker aan de bak want duurzaamheid is een groot thema geworden binnen onze samenleving. Nu zie je dit ook steeds vaker terugkomen in de architectuur. Een duurzaam huis is tegenwoordig iets wat veel mensen graag willen en daar past een rieten dak natuurlijk uitstekend bij. Tot zover een korte uitleg over de historie van het rieten dak maar vergeet vooral niet dat een rieten dak gewoon erg mooi is!

http://www.rietwerk.nl/